Du har garanteret fået det fortalt, og du har nok også læst det et par gange: Søvn er meget vigtigt for et sundt og godt fysisk og mentalt helbred. Får vi ikke nok søvn i løbet af natten, kan det have konsekvenser for vores dagligdag. Selvom søvn er meget vigtigt, er det ikke al søvn, der er lige vigtig. Der er nemlig flere forskellige søvnstadier, som vi gennemgår i løbet af natten – heriblandt kernesøvn.
Læs meget mere om kernesøvn, de andre søvnstadier og kernesøvn vs dyb søvn nedenfor.
Hvad betyder kernesøvn?
Kernesøvn, som betyder core sleep på engelsk, dækker over den søvnperiode, der forekommer den første halvdel af natten, hvor du opnår den dybeste og mest restituerende søvn. Kernesøvn er det stadie, hvor kroppen indgår i sit mest hvilende søvnstadie.
Hvad er kernesøvn?
Generelt består kernesøvn af følgende hovedkategorier: Non-REM-søvn (NREM), som inddeles i 3 stadier: N1, N2 og N3 (dyb søvn), og REM-søvn, som karakteriseres ved hurtige øjenbevægelser og drømme. Kernesøvn dækker primært nogle af stadierne i NREM, særligt N3, og forekommer oftest i de første 3 til 4 timer efter, du er faldet i søvn. Kernesøvn består altså af to vigtige søvnstadier: N2 (let søvn) og N3 (dyb søvn).
Let søvn er det søvnstadie, der markerer overgangen fra let søvn til dyb søvn. Det er her, hvor hjernen har en nedsat aktivitet, og man får en lavere temperatur og langsommere puls. Her opstår dog hurtige bølger af hjerneaktivitet, som kaldes søvnspindler, og pludselige stigninger i elektrisk aktivitet, som kaldes K-komplekser. Disse spiller en vigtig rolle i overførslen af korttidshukommelsen til langtidshukommelsen, som også kan kaldes hukommelsesforstærking. Altså har den lette søvn en meget vigtig rolle for vores udvikling.
Dyb søvn er den del af søvncyklussen, som er den mest restorative. Det kaldes også “slow-wave-sleep” (SWS), fordi hjernens aktivitet i den dybe søvn domineres af lange delta-bølger. Du er i dyb søvn, når kroppens blodtryk og puls falder til det laveste niveau. I den dybe søvn bliver åndedrættet også langsomt og mere regelmæssigt, og muskelaktiviteten reduceres kraftigt – faktisk bliver man næsten helt immobil. Det er i dette søvnstadie, man er sværest at vække – og bliver man vækket, kan man føle sig helt desorienteret.
Hvor meget kernesøvn skal man have?
Hvor meget søvn man skal have, afhænger af mange forskellige faktorer. Generelt anbefales det, at voksne mennesker sover mellem 7 og 9 timer om natten – ellers kan det blive vanskeligt at vedholde et normalt energi- og koncentrationsniveau. Dog kan der være individuelle faktorer, der gør, at man kræver flere eller færre timers søvn om natten.
Hvor meget kernesøvn man skal have, kan være svært at specificere. Kernesøvnen udgør ca. 2-3 timer af de 7-9 timer, som voksne bør få. Derfor er det vigtigt, at du både sover længe nok, men at du også sover uden mange opvågninger, så du kan være sikker på at få nok kernesøvn.
Hvis du oplever at vågne i løbet af natten, kan det reducere mængden af kernesøvn, men det kan også resultere i træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet og dårligt helbred. Hvis du har brug for tips til, hvordan du falder hurtigere i søvn, har vi skrevet et blogindlæg om det.
Kernesøvn vs dyb søvn: Hvad er forskellen?
Dyb søvn indgår i kernesøvn, og det er ikke den samme slags søvn. Derfor har de forskellige funktioner og betydninger, som hver især bidrager til kroppens og hjernens samlede restitution. Kernesøvn er nemlig afgørende for at genopbygge energiniveauer, styrke immunforsvaret og sikre, at kroppen fungerer optimalt i hverdagen, mens den dybe søvn er afgørende for hjernesundheden, hukommelse og læring.
Her er nogle af de vigtigste processer, som foregår i den dybe søvn:
- Kroppens væv repareres, musklerne restituerer og energireserverne fornyes.
- Immunsystemet aktiveres og opbygger forsvar mod infektioner.
- Hjernen fjerner toksiner som beta-amyloid, der kan akkumulere og bidrage til udviklingen af neurodegenerative sygdomme såsom Alzheimers.
- Hjernen bearbejder informationer og minder, og den organiserer dagens oplevelser samt sorterer, hvad der skal lagres til langtidshukommelsen.
Fordi den dybe søvn indgår i kernesøvnen, foregår disse ovenstående funktioner også i kernesøvnen. Derudover indgår den lette søvnfase også i kernesøvn, og derfor får du også funktionerne derfra også i kernesøvnen. Vi har beskrevet det en anelse ovenfor, men nedenfor beskriver vi de pågældende funktioner fra den lette søvn, som foregår imens du sover, i punktform:
- Musklerne slapper gradvist mere og mere af, din hjertefrekvens sænkes og kropstemperaturen falder – kroppen forbereder sig på den dybe søvn.
- Kroppen begynder at spare på energien. Det gør den ved at sænke metaboliske funktioner, fx basalstofskiftet og temperaturregulering.
- Som tidligere nævnt er det også her, søvnspindlere opstår, hvor de spiller en central rolle i overførslen af oplevelser mm. fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.
- Hjernen lukker af for eksterne stimuli, så fx lyde, fornemmelser og andre forstyrrelser har en lavere sandsynlighed for at vække dig.
Sådan prioriterer du god kernesøvn
At opnå tilstrækkelig kernesøvn kræver mere end blot at få nok timer i sengen – det handler også om søvnens kvalitet. En fast søvnrytme, hvor du går i seng og vågner på samme tid hver dag, hjælper kroppen med at finde en naturlig balance, der fremmer en roligere og mere sammenhængende søvn.
Sovemiljøet spiller også en stor rolle. Et mørkt, køligt og stille værelse giver kroppen de bedste betingelser for at falde i søvn hurtigt og forblive i de mest genoprettende søvnstadier. Forstyrrelser som elektroniske skærme og stærkt lys bør holdes ude af soveværelset for at reducere unødvendig stimulation før sengetid.
En komfortabel madras og en ergonomisk pude, der understøtter din krop, kan også bidrage til en mere afslappet nattesøvn. Hvis din krop får den nødvendige støtte, kan du mindske risikoen for at vågne med spændinger eller ubehag. Hos Schwarz tilbyder vi løsninger, der hjælper dig med at finde det rette udstyr til din søvn. Læs mere i vores guide til bedre nattesøvn.
Sov bedre med en seng fra Schwarz
Hos Schwarz er vi specialister i at hjælpe vores kunder med at finde den rette seng til netop deres behov, så de kan opnå den bedste søvnkvalitet og mest mulig kernesøvn.
Når du kommer ind og besøger vores fysiske butik i hjertet af Østerbro, kan du få personlig rådgivning fra vores dygtige team. Her hjælper vi dig med at vælge den rette seng, madras eller andre komponenter, der kan bringe dig bedst til drømmeland.
Uanset om du søger en kontinentalseng som Jensen Ambassadør-kontinentalsengen, en elevationsseng som Dunlopillo Pure box-elevationssengen eller en skræddersyet løsning, finder du det hos Schwarz. Vi sætter en ære i at sikre, at vores kunder vågner op hver morgen fuldt udhvilede og klar til en ny dag. Start din rejse mod bedre søvnkvalitet med en seng fra Schwarz – fordi en god nats søvn er grundlaget for et sundt og energisk liv.
Din søvn er en investering i din livskvalitet. Tag et skridt mod bedre hverdag ved at prioritere din søvn og skab en rutine, der passer til dig. Besøg vores butik, eller læs mere om, hvordan du kan forbedre din søvn i vores artikler og guides. Vi står klar til at hjælpe dig med at sove bedre – nat efter nat.
Kilder
Neurofit: Hvad er kernesøvn? (2024)
Sundhedsstyrelsen: Anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper (2024)