Søvn er en afgørende faktor for vores helbred og velvære. Dog oplever mange udfordringer med at få en god nats søvn, hvilket er problematisk. For nogle starter problemet allerede ved sengetid, mens andre vågner gentagne gange i løbet af natten. Det kan være meget generende og ødelægge resten af dagen, når man ikke har fået en god nattesøvn.
I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvorfor dårlig søvn kan være et problem, og hvordan du kan opnå en bedre nattesøvn ved at vælge den rigtige seng og madras.
De hyppigste årsager til dårlig søvn
Du kender det garanteret godt – har du haft en god nattesøvn, har du som oftest en dejlig dag, men har du fået en dårlig søvn over natten, har du som oftest en dag, der er præget af træthed, energiforladthed og manglende motivation. Du kan opleve at vågne med hovedpine, irritation og en øget interesse i søde sager. Søvn har meget at skulle have sagt – både når det kommer til vores hverdag, men også når det drejer sig om vores helbred. Ønsker du mere information om, hvorfor søvn er vigtigt, kan du læse meget mere om det i vores blogindlæg.
Der kan være mange forskellige årsager til, at du får dårlig søvn i løbet af natten, og derfor kan der også være mange forskellige løsninger til at opnå en bedre søvn. Nedenfor gennemgår vi de typiske og mest gængse årsager til dårlig søvn:
-
Stress og bekymringstanker
Stress er en af de største årsager til dårlig søvn, fordi kroppen og hjernen kan have meget svært ved at slappe af og falde til ro, hvis tankerne kører med 100 km/t inde i hovedet. Hvis du har tankemylder, når du skal sove, kan det føre til besvær med at falde i søvn. Hvis du er inde i en meget stresset periode, eller du har fået stress, kan det også resultere i, at du vågner op til flere gange i løbet af natten. Hvis du har brug for tips til, hvordan man falder hurtigt i søvn, har vi samlet en masse i et blogindlæg.
-
Ubehagelig soveposition og forkert madras
En anden årsag til dårlig søvn kan skyldes, at du sover i en seng eller på en madras, som ikke støtter netop din krop korrekt. Hvis din madras er forkert, og ikke giver din rygsøjle optimal støtte, kan det resultere i, at du vågner op med smerter i ryggen eller nakken. I værste fald kan du vågne om natten pga. smerter, hvilket resulterer i en forstyrret nattesøvn.
-
Søvnapnø eller snorken
Der er mange danskere, der lider af søvnapnø uden selv at vide, at de har det. Søvnapnø, eller obstruktiv søvnapnø syndrom, er et syndrom, hvor vejrtrækningen stopper kortvarigt i løbet af nattesøvnen. Det kan forstyrre din søvn og lede til, at du vågner om morgenen og er helt uoplagt og træt. Nogle kan måske have det som om, at de ikke har sovet i mere end 30 minutter. Hvis du også oplever at være udmattet og konstant søvnig i løbet af dagen, at du har svært ved at huske ting og har svært ved at koncentrere dig, kan det tyde på, at du har søvnapnø. Vi anbefaler, at du søger læge, hvis du mistænker søvnapnø, så du kan få den rette behandling.
-
For koldt eller for varmt soveværelse
Temperaturen i soveværelset spiller en væsentlig rolle for søvnkvaliteten. Forskning viser nemlig, at kroppen har brug for at sænke sin kernetemperatur for at falde i dyb søvn, og dermed opnå en bedre nattesøvn, og et køligt rum kan hjælpe dig godt på vej i denne proces. Et soveværelse, der er for varmt, kan føre til urolig søvn, da kroppen konstant prøver at regulere sin temperatur, hvilket forstyrrer søvnstadierne. Generelt anbefales det, at soveværelset holdes ved en temperatur mellem 16-18 grader for at sikre, at du kan opnå en god søvnkvalitet i løbet af natten.
-
Dårlige søvnvaner og uregelmæssig søvnrytme
En fjerde, måske meget velkendt, årsag til dårlig søvn er dårlige søvnvaner og en uregelmæssig søvnrytme. Én af de største søvntyve er vores telefoner, fjernsyn og andre skærme, som vi har i hjemmet. Det blå lys fra vores skærme påvirker nemlig vores hjerner på en måde, hvor den tænker, at den skal være kvik og opmærksom. Derfor er skærmtid faktisk det komplet modsatte af at koble af og gøre sig klar til at sove, selvom mange måske tænker, at det er afslappende lige at ligge lidt med telefonen. Derfor bør du begrænse eller helt undlade skærmtid inden sengetid, hvis du gerne vil have en bedre nattesøvn. Den biologiske forklaring er, at lyset hæmmer hjernens produktion af melatonin – det hormon, som gør os søvnige – og derfor kan vi ende med at ligge vågen langt længere ud på natten, end vi ellers ville have gjort, hvis vi havde undladt skærmtid. Udover skærmtid, så er det også en dårlig idé at indtage koffein sent på dagen, da det også kan bidrage til dårlig søvn, fordi koffeinen kan holde dig vågen. Det er vigtigt, at vi sørger for at få nok søvn om natten. Er du i tvivl om, hvor meget søvn du skal have? Vi har skrevet et blogindlæg om netop dette.
Søvn er ikke bare søvn – der er mange forskellige søvnstadier, som vi kommer igennem på en nat. Vil du gerne lære mere om fx REM-søvnen eller kernesøvn? Så har vi heldigvis skrevet nogle blogindlæg om netop det.
Hvordan den rette seng og madras kan forbedre din søvn
Hvis du gerne vil opnå en bedre nattesøvn, er det vigtigste step at sikre, at din seng og madras passer til dine behov. Hos Schwarz tilbyder vi en række forskellige kvalitetssenge og -madrasser med hver deres unikke funktioner, der kan hjælpe dig med at opnå optimal støtte og komfort gennem natten.
Hvis du læste punkt 4 ovenfor og tænkte, at problemer med temperaturen kender du kun alt for godt, så kan Dunlopillo Passion Kontinental være den rette seng for dig. Med denne seng kan du nemlig tilvælge en topmadras, der er designet til at være temperaturregulerende, kaldet Dunlopillo Supreme Cool Topmadras. Dermed kan du nemt opnå den rette kernetemperatur, som skal til for at du kan få en bedre nattesøvn.
Mistænker du derimod, at du sover på en forkert madras, bør du først og fremmest undersøge, hvilken soveposition du sover i om natten.
-
Sover du primært på ryggen, bør du vælge en fastere og ergonomisk madras, der støtter lænden, så din rygsøjle forbliver i en lige linje gennem natten. Her kan en Jensen Prestige Boxmadras være det rette valg, da du kan få den i tre forskellige hårdheder: medium, fast og ekstra fast. Her vil fast eller ekstra fast være den rette hårdhed, hvis du sover på ryggen, alt efter din kropstype.
-
Sover du derimod på siden, er det meget vigtigt, at madrassen er blød nok til at give efter for dine skuldre og dine hofter samtidigt med, at den støtter rygsøjlen. Det kunne fx være Carpe Diem Beds Malö Boxmadras, der er den rette for dig, da den har en høj fjedredybde, og madrassen former sig efter, hvordan du ligger. Ellers kan Jensen Prestige vendbar springmadras også være en mulighed, da den har en meget blød skulderzone.
-
Sover du på maven? Så er det vigtigt, at du har en fast madras, der forhindrer din ryg i at svaje unaturligt. Her kan Getama 7sover springmadras være et godt match, da den fås i to hårdheder: medium og fast. Her vil den faste variant være den rette for dig, hvis du sover på maven. Dog er det vigtigt at nævne, at denne soveposition er den værste at sove i, fordi du vrænger din nakke enten til den ene eller den anden side. Det resulterer meget ofte i nakke- eller rygsmerter, og derfor kan du få ondt i ryggen efter søvn. Prøv derfor at se, om du kan undgå at sove på maven, selvom vaner kan være svære at vænne sig af med.
Husk, at vi hos Schwarz tilbyder en gratis rygtest, som du kan få foretaget, hvis du er i tvivl om, hvilken seng eller madras der passer bedst til din sovestilling og kropstype. På den måde kan du være sikker på, at du investerer i en madras, der vil give dig mange år med god søvn.
Besøg vores butik, hvis du gerne vil opnå en bedre nattesøvn
At vælge den rette madras til dårlig ryg kan være en udfordring, men du behøver ikke at gøre det alene. Hvis du besøger vores fysiske butik på Østerbro, kan du prøve de forskellige modeller og vælge den rette seng og madras i samråd med vores dygtige medarbejdere. I butikken udfører vi også vores gratis rygtest, som tager cirka en time – den hjælper os med at vurdere præcis hvilken seng, der passer til din ryg.
Kontakt os i dag på telefonnummer +45 35 42 78 20 eller send os en mail på [email protected]. Så kan vi hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn.
Kilder
Sundhed: Obstruktiv søvnapnø syndrom (2022)
Teenageforældre (Sundhedsstyrelsen): Hvordan påvirker lyset fra skærmen din hjerne? (2022)
Forbrugsguiden: Hvordan vælger man madras efter sin sovestilling? (2024)