En af de værste måder at starte dagen på er med ondt i ryggen. Mange kender til det at have ondt i ryggen eller lænden efter søvn – men hvad kan det skyldes, og hvad kan du være særligt opmærksom på for at mindske risikoen for at få ondt i ryggen i fremtiden? Vi har samlet de vigtigste informationer til dig nedenunder. Læs med og lær, hvad dine rygsmerter måske kan skyldes – og vigtigst: hvordan du undgår at få ondt i ryggen af at ligge i sengen.
Sådan påvirkes din ryg af din sovestilling
Vi bruger omtrent 6-8 timer i døgnet på at sove. Når vi bruger så mange timer i en seng, er det vigtigt, at vi har en god seng i høj kvalitet. Hvis vi sover dårligt og har søvnproblemer, kan vores immunforsvar svækkes – og vi bliver dermed lettere syge. Du kan også opleve at have ondt i ryggen, lænden eller nakken om morgenen, hvis du sover i en dårlig sovestilling. Det er helt individuelt, hvilken sovestilling vi foretrækker, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Derfor kan det være fordelagtigt at vælge en seng og en hovedpude, der matcher din yndlings sovestilling. Men lad os først dykke ned i de forskellige sovestillinger: frit fald, soldaten og fosterstilling.
Hvis du sover i frit fald, sover du på maven med hænderne placeret enten over hovedet eller ned langs siden. Når man sover med hænderne over hovedet, og eventuelt krammer hovedpuden, ligner det, at man er i frit fald – og derfor har sovestillingen fået sit navn. Selvom det for mange er en behagelig sovestilling, kan det forårsage gener og belastninger på både ryg og nakke. Ved at sove på maven lægges et ekstra pres på maven, hvilket ikke er sundt. Derudover bliver dit hoved fastlåst i en unaturlig yderposition, hvor du ligger på siden af hovedet i mange timer af gangen. Det kan være en af årsagerne, hvis du oplever at vågne med ondt i ryggen eller nakken efter søvn. Hvis frit fald er din yndlings sovestilling, kan du mindske risikoen for at få ondt i ryggen ved at sove med en lav hovedpude. På den måde mindskes svajet i ryggen, der forårsages af at sove på maven, som resulterer i, at du vågner med smerter i ryggen og lænden efter søvn. Når du sover på maven, er det bedst at vælge en fast madras, da den hjælper med at holde din rygsøjle i en neutral position og mindsker risikoen for smerter. Bløde madrasser kan forårsage, at din krop synker for meget ned, hvilket kan belaste lænden og forværre smerter.
Sover du i soldaterstillingen, så sover du på ryggen med armene ned langs siden. Det er også i denne stilling, at du har størst risiko for at snorke ifølge forskning. Så hvis din kæreste klager over brummende lyde fra dig, så kan du godt satse på, at du sover i soldaterstillingen. Sover du bedst på ryggen, så anbefaler vi, at du sover med en lav hovedpude eller en hovedpude i mellemhøjde, da du på den måde undgår at have ondt i ryggen om morgenen. Sover du med en hovedpude, der er for høj, ligger din nakke i en unaturlig stilling i mange timer om natten, hvilket resulterer i, at du kan få ondt i fx lænden efter søvn. Har du dog meget svaj i ryggen, er denne sovestilling ikke anbefalet til dig, da du ikke får støttet rygsøjlen ordentligt og dermed kan vågne med ondt i ryggen efter søvn. For at sikre optimal støtte til din rygsøjle anbefaler vi, at du vælger en medium-fast til fast madras, når du sover på ryggen. En for blød madras kan få hofterne til at synke for meget, hvilket kan føre til smerter i lænden.
Hvis du derimod sover i den sidste sovestilling, der er kendt som fosterstilling, ligger du på siden – ofte med benene trukket let op. Du kan derfor ofte vågne med en sovende arm, men også med ondt i nakken, ryggen eller lænden – især hvis du ikke sover med den rigtige hovedpude eller på en madras, der har den rette hårdhed til din ryg. Hvis du vågner med ondt i lænden efter at have sovet i fosterstilling, kan du forsøge dig med at lægge en sammenrullet dyne mellem benene, som du sover med. På den måde undgår du, at dit bækken og din lænd bliver skubbet ud i yderstillinger, og du støtter din rygsøjle bedre gennem natten. Du bør desuden være opmærksom på, at din skulder ligger foran dig og ikke under dig, når du ligger på siden. Hvis du foretrækker at sove i fosterstilling, anbefaler vi, at du sover med en mellemhøj eller en høj hovedpude, da du på den måde bedst aflaster din nakke. For at sikre optimal støtte og komfort, når du sover i fosterstilling, anbefaler vi, at du vælger en blød til medium-fast madras, som aflaster trykpunkterne og holder din rygsøjle i en neutral position. En for fast madras kan forhindre den nødvendige aflastning af hofter og skuldre, hvilket kan føre til ubehag.
Er det tid til at skifte din seng?
En ordentlig sovestilling gør meget, men har du ikke en seng, der passer til din ryg og dine behov, kan det blive svært at undgå at vågne med ondt i ryggen om morgenen. Derfor er det vigtigt at have en seng med en madras i den rette hårdhed. Men hvordan ved man, om ens madras har den rette hårdhed?
Hos Schwarz er vi klar over, hvor vigtig en god nattesøvn er for din generelle sundhed og velvære. En af de vigtigste faktorer, der påvirker din søvnkvalitet, er din seng, og mere specifikt madrassens hårdhed. Hvis du ofte vågner med ondt i ryggen om morgenen, kan det være et tegn på, at din nuværende seng ikke længere passer til dine behov.
Dette kan skyldes, at madrassen enten er for blød eller for hård, hvilket kan føre til en skæv rygsøjle under søvnen og dermed øge risikoen for smerter og ubehag. Din kropsvægt spiller også en rolle. Generelt vil en person, der vejer mindre, have brug for en blød madras, mens en tungere person vil drage fordel af en mere fast madras, der kan give den nødvendige støtte uden at synke for meget. For at finde den optimale hårdhed er det vigtigt at teste madrassen og mærke efter, om din rygsøjle forbliver lige, og om madrassen støtter din ryg ordentligt uden at skabe ubehagelige trykpunkter. Hos Schwarz har vi et stort sortiment af madrasser, som du kan komme ind i vores butik og prøve. Vi har også et udvalg af børnemadrasser, hvis det er de mindste i familien, der oplever søvnproblemer eller rygproblemer. Mangler du en topmadras? Læs vores guide, og find den bedste topmadras til dårlig ryg.
Det er på tide at overveje en ny seng, hvis du ofte vågner med ondt i ryggen om morgenen, føler dig uoplagt efter søvn, eller hvis din madras viser tydelige tegn på slid, såsom ujævnheder eller fordybninger. En seng bør støtte din krop korrekt gennem natten, og hvis den ikke længere gør det, kan det påvirke din søvnkvalitet og dit generelle velbefindende. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, eller hvis din madras er mere end 7-10 år gammel, kan det være tid til at skifte den ud. Så sikrer du, at du får den bedst mulige søvn, og dermed undgår du også at have ondt i lænden om morgenen. Er du interesseret i at lære mere om, hvordan du finder den bedste seng til dårlig ryg? Læs mere i vores blogindlæg.
Som vi har nævnt tidligere, bør din madras støtte din naturlige sovestilling. Hvis du sover på ryggen, skal du vælge en madras, der understøtter lænderyggen, mens en blød madras kan være ideel for dem, der sover på siden, da den kan give bedre støtte til skuldre og hofter. Hos Schwarz anbefaler vi, at du tager dig tid til at afprøve forskellige madrastyper i vores fysiske butik på Østerbro og får udført en rygtest, inden du træffer en endelig beslutning. Ønsker du at lære mere om, hvordan du finder den bedste madras til dårlig ryg? Læs mere i vores blogindlæg, og find den rette madras til din ryg.
Få rådgivning hos Schwarz, og undgå at have ondt i ryggen om morgenen
Hvis du vil tage det første skridt mod bedre søvn, er du meget velkommen til at besøge os i vores butik på Østerbro. Vi står klar til at hjælpe dig med at finde den seng, der vil forbedre din livskvalitet. Hos Schwarz finder du nemlig et bredt udvalg af kvalitetsmadrasser fra anerkendte mærker som Carpe Diem, Röwa og Dunlopillo, som alle er designet til at imødekomme forskellige behov og præferencer. Derfor kan vi, med vores ekspertise indenfor senge og madrasser, tilbyde skræddersyet og personlig rådgivning, så du kan finde præcis den seng, der passer perfekt til dig.
Er du helt i tvivl om, hvilken madras eller seng der passer bedst til dig og din ryg? Du kan med fordel få taget en gratis rygtest hos os. Det er utroligt nemt at få foretaget, og det tager kun 15 minutter for os at finde det perfekte match til din ryg. Vi udfører vores rygtests i tre trin: først registrerer vi din højde, vægt og kropsbygning. Derefter beder vi dig stille dig op ad væggen, hvor vi måler din rygsøjle ved hjælp af en bevægelig rygskinne. Til sidst finder vi en testmadras til dig, som du afprøver, hvor vi tester din generelle komfort. Du skal regne med at afsætte en time til rygtesten. Herefter kan du vælge en kropstilpasset madras, som er skræddersyet til netop dig.
Med en skræddersyet madras vil du opleve, at du ikke får ondt i ryggen af at ligge i sengen, og at du ikke længere vågner med ondt i ryggen eller ondt i lænden om morgenen. Så sikrer du også, at du får en bedre søvnkvalitet. Ønsker du at forbedre din nattesøvn? Læs vores guide med tips til at opnå bedre søvn.
Du kan booke vores rygtest helt gratis på vores hjemmeside, og ellers er du meget velkommen til at ringe til os på vores telefonnummer +45 35 42 78 20. Vi står klar til at besvare de spørgsmål, du må have om vores gratis rygtest, vores udvalg af madrasser eller noget helt tredje. Vi er eksperter i at vejlede dig, der har brug for den bedste madras til rygsmerter. Husk, at du altid kan komme ind i vores fysiske forretning på Østerbro, hvor vi ligeledes kan hjælpe dig med at finde den perfekte seng til din ryg og dine behov.
Kilder:
Vicuras: Korriger din sovestilling og bliv fri af smerter (14. august, 2017)
Newsner: Sådan påvirker din sovestilling dit helbred (6. april 2018)
TV2: Ekspert: Den bedste og den værste sovestilling (12. juli 2013)
Health: The 9 Best Mattresses for Stomach Sleepers, Editor-Tested and Expert-Approved (8. august. 2024)
En af de værste måder at starte dagen på er med ondt i ryggen. Mange kender til det at have ondt i ryggen eller lænden efter søvn – men hvad kan det skyldes, og hvad kan du være særligt opmærksom på for at mindske risikoen for at få ondt i ryggen i fremtiden? Vi har samlet de vigtigste informationer til dig nedenunder. Læs med og lær, hvad dine rygsmerter måske kan skyldes – og vigtigst: hvordan du undgår at få ondt i ryggen af at ligge i sengen.
Sådan påvirkes din ryg af din sovestilling
Vi bruger omtrent 6-8 timer i døgnet på at sove. Når vi bruger så mange timer i en seng, er det vigtigt, at vi har en god seng i høj kvalitet. Hvis vi sover dårligt og har søvnproblemer, kan vores immunforsvar svækkes – og vi bliver dermed lettere syge. Du kan også opleve at have ondt i ryggen, lænden eller nakken om morgenen, hvis du sover i en dårlig sovestilling. Det er helt individuelt, hvilken sovestilling vi foretrækker, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Derfor kan det være fordelagtigt at vælge en seng og en hovedpude, der matcher din yndlings sovestilling. Men lad os først dykke ned i de forskellige sovestillinger: frit fald, soldaten og fosterstilling.
Hvis du sover i frit fald, sover du på maven med hænderne placeret enten over hovedet eller ned langs siden. Når man sover med hænderne over hovedet, og eventuelt krammer hovedpuden, ligner det, at man er i frit fald – og derfor har sovestillingen fået sit navn. Selvom det for mange er en behagelig sovestilling, kan det forårsage gener og belastninger på både ryg og nakke. Ved at sove på maven lægges et ekstra pres på maven, hvilket ikke er sundt. Derudover bliver dit hoved fastlåst i en unaturlig yderposition, hvor du ligger på siden af hovedet i mange timer af gangen. Det kan være en af årsagerne, hvis du oplever at vågne med ondt i ryggen eller nakken efter søvn. Hvis frit fald er din yndlings sovestilling, kan du mindske risikoen for at få ondt i ryggen ved at sove med en lav hovedpude. På den måde mindskes svajet i ryggen, der forårsages af at sove på maven, som resulterer i, at du vågner med smerter i ryggen og lænden efter søvn. Når du sover på maven, er det bedst at vælge en fast madras, da den hjælper med at holde din rygsøjle i en neutral position og mindsker risikoen for smerter. Bløde madrasser kan forårsage, at din krop synker for meget ned, hvilket kan belaste lænden og forværre smerter.
Sover du i soldaterstillingen, så sover du på ryggen med armene ned langs siden. Det er også i denne stilling, at du har størst risiko for at snorke ifølge forskning. Så hvis din kæreste klager over brummende lyde fra dig, så kan du godt satse på, at du sover i soldaterstillingen. Sover du bedst på ryggen, så anbefaler vi, at du sover med en lav hovedpude eller en hovedpude i mellemhøjde, da du på den måde undgår at have ondt i ryggen om morgenen. Sover du med en hovedpude, der er for høj, ligger din nakke i en unaturlig stilling i mange timer om natten, hvilket resulterer i, at du kan få ondt i fx lænden efter søvn. Har du dog meget svaj i ryggen, er denne sovestilling ikke anbefalet til dig, da du ikke får støttet rygsøjlen ordentligt og dermed kan vågne med ondt i ryggen efter søvn. For at sikre optimal støtte til din rygsøjle anbefaler vi, at du vælger en medium-fast til fast madras, når du sover på ryggen. En for blød madras kan få hofterne til at synke for meget, hvilket kan føre til smerter i lænden.
Hvis du derimod sover i den sidste sovestilling, der er kendt som fosterstilling, ligger du på siden – ofte med benene trukket let op. Du kan derfor ofte vågne med en sovende arm, men også med ondt i nakken, ryggen eller lænden – især hvis du ikke sover med den rigtige hovedpude eller på en madras, der har den rette hårdhed til din ryg. Hvis du vågner med ondt i lænden efter at have sovet i fosterstilling, kan du forsøge dig med at lægge en sammenrullet dyne mellem benene, som du sover med. På den måde undgår du, at dit bækken og din lænd bliver skubbet ud i yderstillinger, og du støtter din rygsøjle bedre gennem natten. Du bør desuden være opmærksom på, at din skulder ligger foran dig og ikke under dig, når du ligger på siden. Hvis du foretrækker at sove i fosterstilling, anbefaler vi, at du sover med en mellemhøj eller en høj hovedpude, da du på den måde bedst aflaster din nakke. For at sikre optimal støtte og komfort, når du sover i fosterstilling, anbefaler vi, at du vælger en blød til medium-fast madras, som aflaster trykpunkterne og holder din rygsøjle i en neutral position. En for fast madras kan forhindre den nødvendige aflastning af hofter og skuldre, hvilket kan føre til ubehag.
Er det tid til at skifte din seng?
En ordentlig sovestilling gør meget, men har du ikke en seng, der passer til din ryg og dine behov, kan det blive svært at undgå at vågne med ondt i ryggen om morgenen. Derfor er det vigtigt at have en seng med en madras i den rette hårdhed. Men hvordan ved man, om ens madras har den rette hårdhed?
Hos Schwarz er vi klar over, hvor vigtig en god nattesøvn er for din generelle sundhed og velvære. En af de vigtigste faktorer, der påvirker din søvnkvalitet, er din seng, og mere specifikt madrassens hårdhed. Hvis du ofte vågner med ondt i ryggen om morgenen, kan det være et tegn på, at din nuværende seng ikke længere passer til dine behov.
Dette kan skyldes, at madrassen enten er for blød eller for hård, hvilket kan føre til en skæv rygsøjle under søvnen og dermed øge risikoen for smerter og ubehag. Din kropsvægt spiller også en rolle. Generelt vil en person, der vejer mindre, have brug for en blød madras, mens en tungere person vil drage fordel af en mere fast madras, der kan give den nødvendige støtte uden at synke for meget. For at finde den optimale hårdhed er det vigtigt at teste madrassen og mærke efter, om din rygsøjle forbliver lige, og om madrassen støtter din ryg ordentligt uden at skabe ubehagelige trykpunkter. Hos Schwarz har vi et stort sortiment af madrasser, som du kan komme ind i vores butik og prøve. Vi har også et udvalg af børnemadrasser, hvis det er de mindste i familien, der oplever søvnproblemer eller rygproblemer. Mangler du en topmadras? Læs vores guide, og find den bedste topmadras til dårlig ryg.
Det er på tide at overveje en ny seng, hvis du ofte vågner med ondt i ryggen om morgenen, føler dig uoplagt efter søvn, eller hvis din madras viser tydelige tegn på slid, såsom ujævnheder eller fordybninger. En seng bør støtte din krop korrekt gennem natten, og hvis den ikke længere gør det, kan det påvirke din søvnkvalitet og dit generelle velbefindende. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, eller hvis din madras er mere end 7-10 år gammel, kan det være tid til at skifte den ud. Så sikrer du, at du får den bedst mulige søvn, og dermed undgår du også at have ondt i lænden om morgenen. Er du interesseret i at lære mere om, hvordan du finder den bedste seng til dårlig ryg? Læs mere i vores blogindlæg.
Som vi har nævnt tidligere, bør din madras støtte din naturlige sovestilling. Hvis du sover på ryggen, skal du vælge en madras, der understøtter lænderyggen, mens en blød madras kan være ideel for dem, der sover på siden, da den kan give bedre støtte til skuldre og hofter. Hos Schwarz anbefaler vi, at du tager dig tid til at afprøve forskellige madrastyper i vores fysiske butik på Østerbro og får udført en rygtest, inden du træffer en endelig beslutning. Ønsker du at lære mere om, hvordan du finder den bedste madras til dårlig ryg? Læs mere i vores blogindlæg, og find den rette madras til din ryg.
Få rådgivning hos Schwarz, og undgå at have ondt i ryggen om morgenen
Hvis du vil tage det første skridt mod bedre søvn, er du meget velkommen til at besøge os i vores butik på Østerbro. Vi står klar til at hjælpe dig med at finde den seng, der vil forbedre din livskvalitet. Hos Schwarz finder du nemlig et bredt udvalg af kvalitetsmadrasser fra anerkendte mærker som Carpe Diem, Röwa og Dunlopillo, som alle er designet til at imødekomme forskellige behov og præferencer. Derfor kan vi, med vores ekspertise indenfor senge og madrasser, tilbyde skræddersyet og personlig rådgivning, så du kan finde præcis den seng, der passer perfekt til dig.
Er du helt i tvivl om, hvilken madras eller seng der passer bedst til dig og din ryg? Du kan med fordel få taget en gratis rygtest hos os. Det er utroligt nemt at få foretaget, og det tager kun 15 minutter for os at finde det perfekte match til din ryg. Vi udfører vores rygtests i tre trin: først registrerer vi din højde, vægt og kropsbygning. Derefter beder vi dig stille dig op ad væggen, hvor vi måler din rygsøjle ved hjælp af en bevægelig rygskinne. Til sidst finder vi en testmadras til dig, som du afprøver, hvor vi tester din generelle komfort. Du skal regne med at afsætte en time til rygtesten. Herefter kan du vælge en kropstilpasset madras, som er skræddersyet til netop dig.
Med en skræddersyet madras vil du opleve, at du ikke får ondt i ryggen af at ligge i sengen, og at du ikke længere vågner med ondt i ryggen eller ondt i lænden om morgenen. Så sikrer du også, at du får en bedre søvnkvalitet. Ønsker du at forbedre din nattesøvn? Læs vores guide med tips til at opnå bedre søvn.
Du kan booke vores rygtest helt gratis på vores hjemmeside, og ellers er du meget velkommen til at ringe til os på vores telefonnummer +45 35 42 78 20. Vi står klar til at besvare de spørgsmål, du må have om vores gratis rygtest, vores udvalg af madrasser eller noget helt tredje. Vi er eksperter i at vejlede dig, der har brug for den bedste madras til rygsmerter. Husk, at du altid kan komme ind i vores fysiske forretning på Østerbro, hvor vi ligeledes kan hjælpe dig med at finde den perfekte seng til din ryg og dine behov.
Kilder:
Vicuras: Korriger din sovestilling og bliv fri af smerter (14. august, 2017)
Newsner: Sådan påvirker din sovestilling dit helbred (6. april 2018)
TV2: Ekspert: Den bedste og den værste sovestilling (12. juli 2013)
Health: The 9 Best Mattresses for Stomach Sleepers, Editor-Tested and Expert-Approved (8. august. 2024)